preskoči na sadržaj
Vijesti

XVII. Dani Franje Račkog

U petak 23. studenog u općinskoj vijećnici u Fužinama održani su XVII. Dani Franje Račkog, znanstveni skup u organizaciji udruge „Dr. Franjo Rački“ iz Fužina, Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU iz Rijeke i Osnovne škole Ivanke Trohar Fužine. Na početku skupa obratila  nam se predsjednica udruge „Dr. Franjo Rački“ Stanka Lončarić pozdravivši ugledne goste i organizatore skupa : akademike Petra Strčića i Danijela Rukavinu, dr. Sanju Holjevac, načelnika općine Fužine Davida Bregovca i sve nazočne izlagače i goste. Pozdravnim riječima obratio nam se načelnik  David Bregovac  i ravnateljica škole Jasna Štimac nakon čega smo poslušali glazbeni uvod učenika OŠ Ivanke Trohar i literarnu skupinu s pjesmama na zavičajnom govoru. Rad na znanstvenom skupu koji je ove godine bio posvećen 190. godišnjici rođenja Franje Račkog uvodnim slovom otvorio je  akademik Strčić naglasivši važnost proučavanja života i djela dr. Franje Račkog u doba povijesnog revizionizma i jačanja iredentističkih pokreta u državama koje graniče s Hrvatskom. Na njegove riječi nadovezala se prvim izlaganjem na skupu profesorica Mihaela Majnarić -  Štimac koja je s grupom učenika – povjesničara pripremila prezentaciju o životu Franje Račkog. Dr. Marinko Vuković upoznao nas je s  korespondencijom Franje Račkog  u kojoj je našao pisma ondašnjih uglednih pojedinaca, poput pisca Augusta Šenoe.

Pismima Franje Račkog pozabavila se i dr. Maja Polić koja je u svom radu obradila njegovu komunikaciju s poznatim riječkim učiteljem i zastupnikom u Saboru Ljudevitom Slamnikom koja puno govori o tadašnjim političkim i gospodarskim  prilikama u Rijeci i Hrvatskoj. Prvi dio znanstvenog skupa zaključila je dr. Mirjana Crnić – Novosel predavanjem o porijeklu stanovnika naselja mrkopaljskog kraja i jezičnim posebitostima  Gorskog kotara.

Drugi dio znanstvenog skupa bio je posvećen 150. obljetnici osnivanja Narodne čitaonice u Fužinama i 170. obljetnici Limene glazbe Fužine. Dr. Karmen Delač – Petković u iscrpnom je izlaganju predstavila knjižnice Gorskog kotara, a dr. Marinko Jakovljević i prof. Davor Kauzlarić predstavili su 170 godina povijesti Limene glazbe iz Fužina u kojoj se generacijama s koljena na koljeno prenosi ljubav prema glazbi bez obzira na povremene krize i zastoje. Završili smo rad na XVII. Danima Franje Račkog polaganjem vijenaca kod njegovog spomenika u istoimenom parku.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davor Kauzlarić   datum: 27. 11. 2018.

Ekološka grupa


Filmska družina

Natjecanja


Radio emisija
Priloženi dokumenti:
Male tajne knjiznice.mp3


Natjecanje Dabar


Tražilica

Upisi u srednje škole

Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Vremenska prognoza

               FUŽINE


Školska knjiga


Profil

preskoči na navigaciju